Black Friday, kinesiska singlar och fjäderfän

Den 23:e november är det Black Friday. Ännu en företeelse från USA, där det är årets största readag samt starten på julhandeln. Många amerikaner är lediga denna dag då det är dagen efter Thanksgiving Day, som är en viktig familjehögtid. Då samlas man ofta kring en rejäl kalkonmiddag, följt av lite amerikansk fotboll på TV. Så mätta och nöjda ger de sig ut för att shoppa på fredagen.

I helgen var det inte bara Fars dag utan också Singles Day. En högtid för att fira alla singlar, som motpol till Alla hjärtans dag. Här står dock USA utan skuld, då det är en kinesisk uppfinning. En motsägelse är att det också är en väldigt populär dag att gifta sig på. I Kina alltså. Och tack vare e-handelsjätten Alibaba är det också en stor shoppingdag som nu sprider sig som en löpeld över hela världen.

I lördags var det dessutom Mårtensafton. En högtid som firas med gåsmiddag. Högtiden är främst förknippad med Skåne, men firades förr i hela Sverige och även Danmark och Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Den Helige Martin. Enligt ej bekräftade källor ska han varit en romersk soldat som mot sin vilja blev utsedd till biskop. I ett försök att undslippa detta ansvar gömde han sig bland en skock gäss, men de kunde naturligtvis inte hålla näbben, så han blev avslöjad. Gässen äts alltså som straff för att de tjallade på Martin. Det låter inte vidare heligt. Vad ska man säga? November verkar inte vara en bra månad för fjäderfän överhuvudtaget.

Hur som helst är du välkommen in till oss när som helst! Vi har alltid några fina erbjudanden på lager.