Specialkaffe från Etiopien

Ethiopia Sidamo är ett mörkrostat specialkaffe från Etiopien som har en blommig smak med toner av citrusfrukter, röda bär och knäck. Koppen är mild med en söt och len eftersmak.

I Etiopien är Oromiaregionen synonymt med bra kaffe och Sidamo är det mest kända kaffedistriktet i regionen. Just därifrån kommer kaffet i Ethiopia Sidamo. Kaffet plockas av bönder med små odlingar. De levererar sitt kaffe till den närliggande tvättstationen, som tillhör Sidama Union (tvättstationer och små kooperativ som marknadsför sitt kaffe tillsammans). På tvättstationen skalas kaffet och läggs i vattenfyllda bassänger för att jäsa. Jäsningen gör det lätt att tvätta bort fruktköttet, vilket görs efter 12-18 timmars jäsning. Efter sköljning sprids kaffebönorna ut på långa bäddar för att torka i solen under 10-15 dagar.

Det torkade råkaffet transporteras sedan till Addis Abeba för vidare export. Efter 4-8 veckor anländer kaffet Göteborgs hamn och Kahls Kaffe.

Ethiopia Sidamo är både KRAV och Fairtrade-certifierat för en hållbar produktion, ökad produktivitet och högre levnadsstandard för de som jobbar med odlingarna.

Ethiopia Sidamo ingår i Masterpiece Collection. En serie specialkaffen med tydlig personlighet och karaktär. I serien finns sedan tidigare Burundi AA, Expressionist, Impressionist, Cubist och Surrealist.