Påskkaffe

Årets påskkaffe består av kaffen från Brasilien, Burundi och Monsun Malabar från Indien.

Kaffet från Brasilien kommer från Norra Pionero vilket är ett av världens mest sydliga kaffeområden. Det har en underbar fyllighet och bra sötma.

8 mil utanför Bujumbura i Burundi ligger tvättstationen Rubirizi. Den byggdes 1990 och blev UTZ-certifierad 2016. Som ett led i det projektet var Kahls med och bidrog med verktyg och arbetskläder för de 1400 bönder som säljer sitt kaffe till Rubirizi. Kaffet är fruktigt med inslag av röda bär och citrus.

Monsun Malabar kommer från staden Mangalore på Malabarkusten i västra Indien. Det har en speciell smak som ska efterlikna smaken av det kaffe som dracks i Europa på 1700-talet. Då fraktades kaffet över haven i fartyg med träskrov. Den långa resan och den fuktiga luften gav kaffet en karaktäristisk smak. För att återskapa denna började man monsunera kaffebönorna. Det innebär att bönorna sprids ut i öppna lagerhus där man sedan låter monsunvindarna, som drar in från Indiska Oceanen, med sin luftfuktighet på närmare 90% göra sitt jobb. Kaffet krattas dagligen och efter 3-5 dagar läggs kaffet i säckar där det får svälla. Efter 3 dagar läggs kaffet ut på marken igen, där det får ligga under ytterligare 3-5 dagar. Processen fortsätter till bönorna får en jämn nästan elfenbensliknande färg, då de torkas och packas.

Tillsammans utgör dessa tre kaffen årets påskkaffe. Tre unika kaffen, från tre olika världsdelar. Så spännande, och så fantastiskt gott!