Te

Vitt te

Vitt te

Det vita teet är det te som har kortast produktionssätt.

Vitt te är så nära teplantan man kan komma, och är så obehandlat det kan bli, endast ångat med en konstgjord vind, för att få bladet att vissna. Så mycket som möjligt är alltså kvar av plantans ursprungliga egenskaper och smaker, och många cellväggar är fortfarande intakta. Vitt te innehåller antingen endast knoppar, eller knoppar tillsammans med det första bladet på plantan, beroende på vilken sorts vitt te det är. Endast knoppar brukar gå under namnet silver needle, men knopp och blad kallas i Kina för Pai Mu Tan. Knopparna är exklusiva, och ger teet en lätt nötig karaktär. Vi har flera vita teer i vårt sortiment, både smaksatta och rena.

Bryggtips Vitt te: 2 g per kopp (2 dl), i 72-gradigt vatten med en bryggtid på 2-3 minuter.

Svart te

Svart te

Det svarta teet är det mest vanliga i Europa.

Svart te, eller fullt oxiderat te som det även kallas. Svart te bryggs med kokhett vatten, har en klassisk sträv och fyllig eftersmak och en mörkare koppfärg än de flesta andra teer. Teet passar även bra för de som vill ha mjölk i sin tekopp. Vi har både rena svarta teer i vårt sortiment, allt ifrån klassisk Yunnan FOP eller rökig Lapsang Souchong till en smaksatt klassiker som Earl Grey eller kryddig Masala Chai.

Bryggtips Svart te: 2 g te per kopp (2 dl), i 97-gradigt vatten med en bryggtid på 3-4 minuter

 

Rooibos

Rooibos

Vanligaste är att man kallar det för rött te.

Rooibos är egentligen inget te, utan en buske som är släkt med baljväxter, och växer endast i Sydafrika. Klimatet på platsen är speciellt, med en medeltemperatur på 40 grader Celsius. Där, under unika förutsättningar, växer Rooibos.  Rooibos innehåller inget koffein naturligt, utan är söt och fyllig i smaken, vilket gör den utmärkt i teblandningar, och är perfekt för dig som vill undvika koffein i ditt te.

Bryggtips Rooibos: 2 g kopp (2 dl), i 97-gradigt vatten med en bryggtid på 3-4 minuter.

Ört & kryddte

Ört & kryddte

Ört- och kryddte härstammar från överallt i världen.

För den som är känslig mot koffein, eller vill prova något nytt, så har vi ört och kryddteer. Dessa blandningar innehåller inget te, utan endast, örter, blommor, bär och aromer. Teerna passar utmärkt mot kvällen då du vill varva ner, med exempelvis en kopp kamomill.

 

Oolong te

Oolong te

Oolongte är ett mellanting av svart och grönt te.

Oolongte är ett mellanting av svart och grönt te. Det kallas även för brunt eller ibland blått te. För att tillverka ett oolongte plockar man två blad och knopp. Låter detta vissna för att sedan rulla teet eller knåda det. När tebladen mosas börjar teet att fermentera (oxidera). Denna process är kort, oftast låter man teet bara fermentera 30-40%. När tillverkaren är nöjd avbryts fermentationen genom att torka teet. I ett oolongte får man en dryck med stora tunga smaker och med god fyllighet.

Bryggtips Oolong: 2 g te per kopp (2 dl), i 80-90-gradigt vatten med en bryggtid på 3-4 minuter.

Grönt te

Grönt te

Det gröna teet är det te som växer med störst frekvens i Europa.

Grönt te är friskt och fruktigt i smaken. Vi har många teblandningar med grönt te, både rent te men också smaksatt. Grönt te är ickeoxiderat te, och har friskheten och gräsigheten kvar i koppen. Teet dricks med fördel med något lägre temperatur på vattnet, och lite kortare bryggtid. Vi har flera teblandningar med grönt te, både klassisk Sencha, men också egna blandningar så som Kustfägring och Mareld.

Bryggtips Grönt te: 2 g te per kopp (2 dl), i 72-gradigt vatten med en bryggtid på 2-3 minuter.

Fruktte

Fruktte

Fruktte är alternativet för de minsta i familjen.

Fruktte är det perfekta koffeinfria alternativet för de minsta i familjen. Torkade frukter blandas så att man får en härlig arom och en utsökt smak. Ett lite nyttigare alternativ för den som vill dricka något varmt till kvällsmaten.

Artistiskt te

Artistiskt te

Artistiskt te brukar även kallas för “Blooming tea” eller handgjort te.

Dessa teer är handknutna och vecklar ut sig i vackra former. De flesta innehåller en vacker blomma, och de kallas därför även för blommande te. Teerna bryggs bäst i ett stort glas eller en karaff så att man ser hur utvecklingen av teet sker i koppen. Från hopbundet, till att det blommar ut.